معیارهای ارزیابی سیستم های توصیه گر
چکیده
سیستم های توصیه گر با بهره گیری از تکنیک های آماری و تکنیک های کشف دانش به منظور توصیه محصولات به کاربران و کاهش مشکلات ناشی از حجم زیاد داده ها به کار گرفته می شوند. ارزیابی کیفیت سیستم های توصیه گر به یک مسئله مهم برای انتخاب بهترین الگوریتم های یادگیری تبدیل شده است.
مقایسهی بین سیستم های توصیه گر نیازمند بکارگیری یک روش استاندارد و قابل قبول برای ارزیابی آنها می باشد. با این وجود، در حال حاضر، ارزیابی سیستم های توصیه گر با روشهایی غالبا ناسازگار با یکدیگر صورت می گیرد. مشکل اصلی عمدتا به دلیل فقدان یک چارچوب مشترک برای سیستم های توصیه گر است، یک چارچوب به اندازه کافی عمومی به طوری که طیف وسیعی از سیستم های توصیه گر تا به امروز را شامل گردد و به اندازه کافی خاص و معین به طوری که نتایج ثابت و قابل اطمینانی را بدست دهد. در این مستند، معیارهای موجود برای ارزیابی سیستم های توصیه گر را معرفی و تشریح نموده و در پایان چارچوبی ارائه خواهد گردید که اقدام به استخراج ویژگی های اساسی سیستم های توصیه گر می نماید. در این چارچوب، اساسی ترین ویژگی هر سیستم توصیه گر، هدف سیستم توصیه گر در نظر گرفته شده است.
لازم به ذکر است که سیستم های توصیه گر بعنوان برنامه هایی کاربردی با اهداف اساسی زیر در نظر گرفته می شوند. سیستم های توصیه گر باید : (الف) انتخاب کنند که کدامیک (از آیتم ها) باید به کاربر نشان داده شود و (ب) تصمیم بگیرد در چه زمانی و چگونه توصیه ها به نمایش درآیند.
در این مستند خواهید دید که یک متریک جدید به طور طبیعی از بکارگیری این چارچوب پدیدار می گردد. در نهایت، با مقایسه خواص این متریک جدید با متریک های سنتی نتیجه خواهیم گرفت که ممکن است بتوان طیف وسیعی از سیستم های توصیه گر را با این متریک واحد ارزیابی نمود.
کلمات کلیدی:سیستم های توصیه گر، ارزیابی، چارچوب، معیار، عمومی
فهرست مطالب
چکیده 3
1 . مقدمه ای بر سیستم های توصیه گر 4
1 . 1 . تعاریف و اصطلاحات عمده 7
1 . 2 . انواع سیستمهای توصیهگر 8
1 . 3 . مزایای استفاده از سیستم های توصیه گر 10
1 . 4 . مقدمه ای بر ارزیابی سیستم های توصیه گر 11
2. معیارهای قبلی برای ارزیابی سیستم های توصیه گر 15
2 . 1 . ملاحظات اولیه 16
2 . 2 . معیارهای دقت 16
2 . 3 . اندازه گیری بازیابی اطلاعات 18
2 . 4 . معیارهای رتبه 22
2 . 5 . سایر معیارها 23
3 . یک چارچوب عمومی برای سیستم های توصیه گر 26
3 . 1 . سیستم های توصیه گر تعاملی و غیر تعاملی 27
3. 2. زیر سیستم های راهنما و فیلترینگ 30
4. اندازه گیری سیستم های توصیه گر 31
4 . 2 . کمیت پذیری عملکرد سیستم های توصیه گر 34
5 . نتیجه گیری و کارهای آینده 37
منابع 39