در دهه هاي اخير حصول پيشرفت در تکنولوژي ميکروالکترونيک باعث در دسترس قرار گرفتن پردازندههاي ارزان و سريع شده است. از سوي ديگر پيشرفت هاي موجود در تكنولوژي ارتباطات باعث به وجود آمدن شبكههاي سريع تر و به صرفه تر شده است. از تركيب پيشرفت ها در اين دو ميدان از تكنولوژي ها، تكنولوژي ارزا نتر و كاراتري به وجود آمده كه در آن به جاي اين كه از يك پردازنده خيلي سريع استفاده شود، از چند پردازنده معمولي كه به هم متصل شدهاند استفاده ميشود. از طرف ديگر كاربردهاي كنوني اين تكنولوژي ها، اكثرا سيستمهايي هستند كه زمان در آنها نقش اساسي دارد. اين سيستمها بايد خروجي خود را در زمان از پيش تعيين شدهای ارائه كنند در غير اين صورت ممكن است حتي مشكلات حياتي بسياري بوجود آيد. در ادامه شرح مختصري از ويژگي هاي اين گونه سیستمها ارائه میشود.
1- 1- سیستمهاي بلادرنگ
سيستم بلادرنگ سيستمی است که در آن زمان پاسخ سيستم به يک فرايند از حد مجازی که ضربالعجل ناميده میشود تجاور نکند.
يك سيستم بلادرنگ شامل دو بخش سيستم كنترلي (کامپیوتر) و سيستم كنترل شده (محيط) میباشد. سيستم كنترلي با محيط اطرافش محاوره مینمايد تا اطلاعات مفيد موجود در محيط را بدست آورد. بر روي يك كامپيوتر بلادرنگ كه يك دستگاه يا فرايند بلادرنگ را كنترل میكند، حسگرها عمليات خواندن اطلاعات را در فواصل زماني پريوديك ميسر مینمايند و كامپيوتر نيز میبايست از طريق ارسال سيگنالهايي به محرکها به آنها رسيدگي نموده و به آنها پاسخ دهند.
در يك سيستم بلادرنگ شرايط و رويدادها ممكن است به صورت نامنظم و پيش بيني نشده رخ دهند، كه بايد همه اين رويدادها نيز پاسخ مناسبي را دريافت نمايند. در همه اين موارد يك محدوديت زماني وجود دارد كه میبايست پاسخ مناسب در آن زمان به سيستم تحويل داده شود.
توانايي كامپيوتر در برآورده كردن اين تقاضاها به ظرفيت اجرايي محاسبات لازم براي آن تقاضاها در زمان داده شده بستگي دارد. اگر تعدادي از رويدادها با همديگر و يا نزديك بهم رخ دهند، كامپيوتر در اين حالت نيازمند زمانبندي دقيق محاسبات خواهد بود به گونهای كه همه پاسخ ها در محدوديتهاي زماني درخواست شده، فراهم شوند. در برخي موارد ممكن است كه سيستم قادر به پاسخ گويي همه تقاضاهاي پيش بيني نشده كه امكان رخ دادن آنها وجود دارد، نباشد. در اين مورد گفته میشود كه سيستم دچار كمبود يا فقدان منابع كافي شده است، در اين شرايط يك سيستم با منابع نامحدود و قابليت پردازشياي با سرعت نامتناهي میتواند همه محدوديتهاي زماني را پشتيباني نمايد.
عدم موفقيت در برآورده كردن محدوديتهاي زماني براي پاسخ دادن به فرايندهاي بلادرنگ میتواند نتايج و اثرات متفاوتي داشته باشد; مثلا ممكن است تاثير آن در كل بخشهاي آن سيستم ظاهر نشود يا اين اثرات ممكن است جزئي و يا قابل اصلاح باشند و يا اين كه نتايج و اثرات آن كاملا فاجعه آميز باشند.
در واقع در يک سيستم بلادرنگ سرعت انجام کار مد نظر نمیباشد بلکه انجام کار در زمان مقرر وجه تمايز اينگونه سیستمها از ساير سیستمها میباشد. به همين دليل گاهي اوقات بعضي از سیستمهای کند که شامل ويژگی فوق هستند نيز بلادرنگ محسوب میشوند.
فایل ورد – 24 صفحه
فهرست مطالب
1- 1- سیستمهاي بلادرنگ 2
1-1-1 برخي از مثالهاي سیستمهاي بلادرنگ 3
1- 2- انواع سیستمهاي بلادرنگ 4
1- 3- زمانبندي در سیستمهاي بلادرنگ 4
1- 4- انواع الگوريتمهاي زمانبندي بلادرنگ 8
1-4-1- الگوريتمهاي ايستا : 8
1-4-2- الگوريتمهاي پويا : 8
1-4-3- الگوريتمهاي ترکيبي 9
1- 5- محيطهای بلادرنگ 10
1- 6 – سيستمهای بلادرنگ توزيعشده 11
1- 6-1- سيستم توزيعشده 11
1- 6- 2- سيستمهاي توزيعشده بلادرنگ 12
1- 7- زمانبندی در سیستمهای بلادرنگ توزيعشده 13
1-7- 1- توسعه مفهوم قابلیت زمانبندی 13
1-7-2- کنترل انقطاع 14
1- 8- پیامها در سیستمهای توزيعشده بلادرنگ 15
1-8-1- مسائل موجود در زمانبندی پیامها 15
1-8-2- شبکههای سوئیچینگ بستهای 17
1-8-3- مفاهیم و سیاستهای زمانبندی پیام 18
مراجع و منابع 20